Oprócz prostych manier przy stole istnieje szereg uprzejmości i zasad etykiety, których powinniśmy przestrzegać podczas jedzenia w restauracji. Savoir-vivre przy stole to must-have, jeśli chcesz być kobietą z klasą.
Dobre maniery są zawsze ważne, bo bardzo zawstydzająca może być sytuacja, jeśli jesteś w restauracji z kimś kto zachowuje się niewłaściwie.
Dress code
Kiedy idziesz do ekskluzywnej restauracji, zawsze powinnaś się dobrze ubrać. Dżinsy lub sukienki mini nie są odpowiednim strojem. Pamiętaj, żeby ubrania były wyprasowane i żeby dobrze na Tobie leżały. Pomoże Ci to w pewności siebie i zdecydowanie nie przejdziesz niezauważona. Nie mam na myśli ubioru w stylu księżny Meghan, bo przecież nie jesteśmy na dworze królewskim, ale po prostu styl elegant chic (na marginesie dodam, że nawet księżnej zdarza się łamać zasady królewskiej etykiety ;).
Savoir-vivre przy stole
– Nie trzymaj łokci na stole.
– Nie trzymaj na stole żadnych kluczyków do samochodu, telefonów komórkowych ani torebek.
– Usiądź prosto, nie garb się, jakbyś siedziała w domu.
– Nigdy nie sięgaj po coś przez stół, zawsze grzecznie poproś kogoś o podanie.
– Jeśli masz katar, zawsze idź do łazienki, aby wytrzeć nos i nigdy nie rób tego przy stole.
– Goście powinni zawsze zamawiać dania jako pierwsi, a gospodarz jako ostatni.
– Szybkie jedzenie jest uważane za złą etykietę, więc zwolnij, jeśli masz ten problem.
– Zawsze dziękuj kelnerowi po jakiejkolwiek formie pomocy, jest to oznaka Twoich dobrych manier.
Serwetka
– Serwetkę kładziemy na kolanach tuż przed przybyciem pierwszego dania lub gdy gospodarz położy ją na kolanach.
– Jeśli musisz opuścić swoje miejsce przed ostatnim daniem, serwetkę połóż na Twoim krześle, gdy wstaniesz.
– Kiedy skończysz ostatnie danie, serwetkę połóż po lewej stronie talerza, starannie ułożoną i niezłożoną.
Sztućce
– Zawsze zaczynaj od zewnętrznych sztućców. Mniejsze sztućce są do przystawki, mały nóż do chleba lub masła, a grubsze sztućce do dania głównego.
– Po zakończeniu posiłku zawsze ustawiaj sztućce w pozycji 5:20.
– Trzymaj sztućce wygodnie opuszkami palców i nie trzymaj ich zbyt mocno.
Świat był moją ostrygą, ale użyłem niewłaściwego widelca.
Oscar Wilde
Wino
– Jeśli nie jesteś ekspertem od wina, zawsze pytaj sommeliera o rekomendację. Możesz wskazać butelkę w swoim przedziale cenowym w menu, aby pokazać Twój budżet. Nigdy głośno nie mów o cenie.
– Jeśli to Ty przy stole będziesz próbowała wino, powinnaś mieć świadomość, że nie próbujesz wina, żeby zobaczyć, czy Ci smakuje, czy nie. Musisz tylko zobaczyć, czy wino nie zepsuło się w smaku. Nie możesz odesłać butelki, jeśli Twoje kubki smakowe nie zgadzają się z tym, co wybrałaś.
– W większości ekskluzywnych restauracji kelner zazwyczaj nalewa Ci wino, nawet jeśli masz butelkę obok siebie. W takiej sytuacji nie nalewaj sama wina, zawsze poczekaj aż zrobi to kelner.
– Kieliszek do wina, kieliszek do szampana itp. należy zawsze trzymać za „nóżkę”, a nie za sam kielich. Dzięki temu nie zostawisz na nim nieestetycznych odcisków palców.
– Zawsze pij z tego samego miejsca szklanki czy kieliszka, aby wyglądał czysto i schludnie.
Rachunek
– Nigdy nie krzycz do kelnera, żeby przyniósł rachunek. Możesz wykonać cichy gest, aby zwrócić jego uwagę. Tak jest bardziej elegancko.
– Jeśli ktoś zaprosił Cię do restauracji, to ogólna zasada etykiety jest taka, że rachunek płaci gospodarz.
– Jeśli wychodzisz razem ze znajomymi, postarajcie się wcześniej uzgodnić podział rachunku, aby uniknąć przy stole długiego liczenia i rozmów o tym, kto za co zapłaci.
– Jeżeli mężczyzna zaprasza Cię na randkę, to zawsze powinien zapłacić za rachunek.
Poświęć trochę czasu na naukę ogólnej etykiety oraz savoir-vivre przy stole. Doda Ci to klasy i stylu, którego potrzebuje każda elegancka kobieta. Mam nadzieję, że moje wskazówki przydadzą Ci się w codziennym życiu. Z tego artykułu dowiesz się więcej o tym, jak być elegancką kobietą.
Dodaj komentarz