Co pokazuje Twoją prawdziwą klasę? Twoje zachowanie. Możesz mieć pieniądze, ale sposób, w jaki się zachowujesz, zawsze zadecyduje, czy jesteś kobietą z klasą, czy nie. Etykieta i dobre maniery to bardzo ważny temat, jeśli chcesz stać się elegancką kobietą. Dzisiaj opowiem o savoir-vivre w hotelu, a dokładniej o etykiecie śniadaniowej.
Kiedy zatrzymujesz się w 4 lub 5-gwiazdkowym hotelu, zazwyczaj masz opcję śniadania w formie bufetu, lub tzw room service, czyli śniadanie w pokoju. Którą opcję powinnaś wybrać? Ludzie są różni, więc jeśli jesteś rannym ptaszkiem (tak jak ja), nie masz problemu z zejściem na dół na śniadanie. Lubię schodzić na śniadanie bo lubię mieć wybór, i widzieć wszystko na własne oczy 😉
Jednak są ludzie, którzy lubią zostać w łożku do późna, i nie koniecznie chcą się pokazywać przy bufecie śniadaniowym zaraz po wstaniu, bez makijażu czy bez ułożonych włosów. Dla tych ludzi istnieje serwis pokojowy (room service).

Room service
Najpierw porozmawiajmy o serwisie pokojowym i jego etykiecie. Jak to działa, kiedy w 5-gwiazdkowym hotelu zamawiasz śniadanie do pokoju? Możesz je zamówić tego samego dnia rano, albo wypełnić wcześniej zawieszkę na klamce z preferencjami co do godziny dostarczenia śniadania. Dobrze, przejdźmy do samego momentu kiedy ktoś z obsługi hotelowej dostarcza nam śniadanie. Bo wtedy ważne jest, jak się zachowamy.
Po pierwsze, zanim otworzysz komuś drzwi, bądź pewna że dobrze się prezentujesz. Domyślam się, że osoby z obsługi widziały już wiele niezręcznych sytuacji przy przynoszeniu śniadania do pokoju, więc zaoszczędź im kolejnej 😉 Mieć dobre maniery to znaczy pokazywać komuś szacunek i sprawiać, że będzie czuł się swobodnie przy Tobie. Dlatego postaraj się nie otwierać w piżamie, czy koszulce nocnej, która pokazuje zbyt wiele. Po prostu się ubierz.
Myślę, że miło będzie, jeśli przytrzymasz drzwi żeby osoba z obsługi mogła wjechać ze stolikiem. Kiedy ktoś będzie rozkładał śniadanie na stole, żeby uniknąć niezręcznej ciszy zajmij się czymś innym 🙂 I na koniec najważniejsze: nie zapomnij powiedzieć „dziękuję”!
Bufet śniadaniowy
Jeśli chodzi o bufet śniadaniowy, istnieje wiele zasad co robić, a czego nie robić. Chodzi jedynie o zachowywanie się jak kobieta z klasą.
Numer jeden na mojej liście to: nie bądź chciwa. To, że śniadanie jest w formie bufetu, nie znaczy że masz nakładać wszystko co zmieścisz na talerz! Wiem, ze często bufet zachęca przysmakami z różnych kuchni świata, dlatego masz ochotę zjeść dosłownie wszystko, ale pamiętaj, że chciwość nie jest elegancka. Kobieta, która niesie do stolika dwa pełne talerze z jedzeniem, nie ma w sobie klasy!
Upewnij się, że przestrzegasz kolejki jeśli są też inni goście hotelu przy bufecie. Jeśli wybierasz jakąś rzecz, nie bierz jej z samego spodu, weź to co leży najbliżej.
Przy bufecie nie kichaj i nie kaszl, lepiej odejdź na bok jeśli musisz, bo to nie higieniczne, gdy rozprzestrzeniasz bakterie z ust na jedzenie.
Pamiętaj, żeby brać małe porcje, lepiej podejść 2 lub 3 razy do bufetu, niż nieść talerz pełny jedzenia, z wymieszanym różnym jedzeniem, które się już na nim nie mieści.
Siedząc przy stoliku i jedząc śniadanie pamiętaj, że jest rano i że nie powinnaś głośno rozmawiać, śmiać się na całe pomieszczenie, czy rozmawiać głośno przez telefon. Większość ludzi będzie jeszcze w połowie zaspana, dlatego uszanuj fakt, że nie każdy chce przebywać w hałasie od wczesnych godzin.
Nałóż na talerz tyle jedzenia, ile jesteś w stanie zjeść. Jedną z rzeczy której naprawdę nie lubię, to kiedy ludzie marnują jedzenie. Co innego, gdy dostaniesz w restauracji za dużą porcję, i nie dasz rady jej zjeść. Ale jeśli sama wybierasz pojedyncze rzeczy, zanim podejdziesz ponownie do bufetu po kolejne jedzenie, upewnij się, że zjadłaś wszystko co wcześniej sobie nałożyłaś.
Etykieta przy stole
Savoir-vivre w hotelu to też etykieta przy stole, którą każda elegancka kobieta powinna znać. Pisałam o niej szczegółowo we wpisie Savoir-vivre przy stole. Etykieta w restauracji, zapraszam jeśli nie czytałaś 🙂
Zaczynamy od serwetki, którą kładziemy na kolanach. Ale co powinnyśmy jeść na śniadanie? Jakie jedzenie nie jest eleganckie na śniadanie? Uważam, ze słodkie czy ciężkie śniadanie w stylu angielskim, oraz croissanty, tarty czy ciasta nie są eleganckie, bo są niezdrowe. Może powinnaś wybrać coś bardziej zdrowego. Na przykład sok ze świeżych owoców, warzywa, jogurt, jajka, sery, granolę czy płatki zbożowe.
W jakiej kolejności jeść posiłki? Jeśli wybrałaś sok, zacznij od niego. Następnie zjedz zimne potrawy np. granolę z jogurtem, a potem ciepłe. Nie mówię, że masz jeść obowiązkowo zimne i ciepłe posiłki na śniadanie, wybierz to co lubisz. Z ciepłych posiłków możesz wybrać jajka w różnej postaci, np. jajecznicę lub omlet, a nawet angielskie śniadanie, jeśli lubisz.
Po ciepłym posiłku możesz spróbować czegoś słodkiego, owoce jeśli masz ochotę, oraz kawę lub herbatę. Nie polecam picia kawy do zimnych potraw, najlepiej wypić ją na końcu lub do czegoś słodkiego 🙂
Mam nadzieję, że wiesz już wszystko na temat śniadaniowego savoir-vivre w hotelu. Ale będąc w hotelu, możesz też mieć okazję jeździć windami. Dlatego, żeby nie popełnić żadnego faux pas, w moim wpisie Savoir-vivre w windzie znajdziesz wszystkie wskazówki o etykiecie w windzie.
Teraz mam pytanie do Ciebie, co Ty zazwyczaj jesz na śniadanie w hotelu? Jestem bardzo ciekawa. Ja zdecydowanie wybieram zdrowe śniadania! Daj znać w komentarzu.
Zapraszam Cię do pobrania mojego darmowego poradnika Kobieta z klasą. Znajdziesz tam jeszcze więcej wskazówek dla eleganckiej kobiety. Cześć!
Dodaj komentarz